71. Kreveto-sliepka

Aj keď to bude asi pre vás prekvapenie, tentokrát to bol mix tém -:) No nič mi sa vieme rozprávať o hocičom a ako vždy aj teraz to boli rôzne jednohubky, Vraciame sa späť ku koreňom a ideme na techniku.

Na stiahnutie: >>Majak71.mp3<<

URA ukradol dcére organizér na hračky Trofast z Ikei

URA si kúpil niekoľko liatinových pannvíc, vytvoriť nepriľnavú vrstvu vypalovaním ľanového oleja (Seasoning) sa mu však nepodarilo

a aby si urobil radosť tak si kúpil elektrický tlakový hrniec a je to jeba mašinka (TESLA EliteCook K70). Je to podľa neho celkom cool vec. Nič nesyčí ako z klasického tlakáča a jedlo je chutnejšie, voňavejšie a zdravšie.

Našli sme najcool darček pre deti, ak chcete niekoho nasrať. Kde sa hrabe súprava bubnov a vuvuzela. Je tu Megamradľavá veda

Vodník a jeho sluchátka sony WF800

Ura a jeho nest hub mini

Drobec ospevoval myš Logitech MX Master 3

a je to tu…máme na stole ďalšiu kravinu z EU: Tak toto ako chcú u nás presadiť? Celé nariadenie nájdete na tomto linku: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2144&from=EN

cena áut pôjde hore a hlavne ako indikovať skutočnú povolenú rýchlosť keď sa to dynamicky mení? (sveteľné značky na obchvate, prenosné značenia pri úpravách vozovky, čo motorky?) toto súhlavné body:

  • Systém haptickej odozvy: V tomto prípade bude môcť pedál zatlačiť nohu vodiča pri prekročení rýchlosti jemne dozadu, aby auto mohlo spomaliť pod limit.
  • Obmedzenie výkonu: Automatické zníženie dostupného výkonu, ktoré nebude závisieť od polohy akcelerátora.
  • Kaskáda akustických upozornení: Pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti dostane vodič najprv optické varovanie (napríklad prostredníctvom kontrolky na palubnej doske). Po niekoľkých sekundách bez reakcie potom auto spustí aj akustický signál (hlasné pípanie).
  • Kaskáda vibračných upozornení: Podobný princíp varovania ako pri predchádzajúcom bode, namiesto akustiky je však vodič po čase upozornený vibráciou akcelerátora.

Vodník trochu ukľudňoval, čo sa energetickej krízy týka:

https://index.sme.sk/c/1678870/sr-podla-sefa-cez-nehrozi-energeticka-kriza.html

Drobec si vypočul audioknihu Kosmonaut z Čech

Ura odporučil hru Uncharted 4, Príbeh a hrateľnosť TOP

2 komentáre na “71. Kreveto-sliepka

  1. Tomáš Odpovedať

    Zdravím páni.
    Po mojom komente k dielu 70 som premýšlal, či som Vám až príliš nenaložil, ale prijali ste to v pohode, za čo som rád.
    Zdá sa, že sa aj uchytila moja hláška o stareckých názoroch 🙂
    V každom prípade, aby som len nekritizoval….
    Zhodneme sa napríklad na tom, že m1 je super. Po 4 rokoch som upgradol na Macbook Pro s M1 Max a je radosť na ňom pracovať.
    A Ešte jeden tip odomňa.
    Vodník v 71 spomínal, že si hladá nový monitor. Ideálne 32 palcový ale nie 4K, aby nebolo všetko malé.
    Ja som si nedávno kúpil 31.5″ Dell U3223QE UltraSharp. Majú ho aj u Vášho oblúbeného predajcu elektroniky.
    Je síce 4K, ale na macu (určite aj na Win a Ubuntu) je možnosť si zväčšiť celé prostredie, nielen písmená. A tým pádom je to väčšie ale stále peknejšie ako na monitore s nižším rozlíšením.
    Taktiež si cez USB-C viete nabíjať notebook, napojiť si do tohto monitoru ďalší, zapojiť si do neho ethernet a ďalšie vychytávky.
    Nie je najlacnejší, ale určite aj vy trávite vela času pozeraním do monitoru a kupuje sa na viac rokov.
    A teším sa na samostatný diel o ekológii. Verím, že si nebudete pomáhať pri kritizovaní zelených ludí pojmom „ekoteroristi“, ktorý časťou „teroristi“ nabáda k tomu, že treba byť hneď proti tomu čo hovoria lebo sú to fanatici a teroristi 🙂 Alebo znehodnotiť to, čo ludia hovoria, kvôli spósobu, ktorým to hovoria (Greta je na to vhodný príklad)
    Pre mňa sú ekoteroristi ludia, ktorí ničia pralesy, oceány a podobne.
    To len taký skromný príspevok odomňa k tejto téme.

    S pozdravom,
    Tomáš

  2. Peter Odpovedať

    No, neviem či ste si to vyžehlili. O Rusku si ilúzie nerobíte, ale o tom, že za vojnu môžu aj Ukrajinci, ste v podstate presvedčení. Dosť hlúpy názor. Čo také tí Ukrajinci urobili, že boli takto napadnutí, okupovaní, vraždení, okrádaní, ničení …. Chceli vstúpiť do NATO a EÚ? To chce každý sused Ruska. Aj my sme chceli ísť do NATO a EÚ aj sme tam vstúpili. Máme šťastie, že sme neboli napadnutí a okupovaní. A aj keby sme boli, mohli by o nás hovoriť, že za vojnu si môžeme my? Ak by som chcel obhajovať (verím, že to nechcete) vojnu na Ukrajine, tak Vašimi názormi by to tak vyznelo. Maďari by boli hlúpi, ak by odmietli súčasný zdroj plynu a ropy a kontrakty na nich uzavreté? Múdre nie je byť takto závislý na jednom zdroji a ešte ak tým zdrojom je Rusko. Takže nie, Maďari nie sú múdri, že sa chcú držať svojich kontraktov na suroviny, ale v kontexte s vojnou na Ukrajine a tým, o čo sa snaží celý civilizovaný svet, sú cynickí ha…zli.

    Slúchadlá – Označovanie Sony slúchadiel vyzerá zložito, ale nie je. Prvé písmená označujú druh slúchadiel z hľadiska konštrukcie WH – bezdrôtové cez hlavu, WF – bezdrôtové do uší – true wireless, WI – do uší s mostom cez krk. Čísla označujú radu- 1000 je najvyššia rada. Koniec označuje generáciu rady – M3 = mark 3, M4 = mark 4. Osobne vlastním Sony WH-1000XM3 a WF-1000XM4. Teda jedne cez hlavu a jedne do uší. Základom rozhodovania u bezdrôtových slúchadiel bol kodek Ldac. BTW tie WH-1000XM3 sa dajú momentálne kúpiť už za nejakých 130 eur (pôvodne stáli cez 300 eur)., niekto mi dával aj link (už ho nemám) na rakúsky obchod, kde boli pod 130 eur.

    Myš – tá Logitech MX Master 3 je fakt luxus. Rolls Royce medzi myšami. Neľutujem jediné euro, ktoré som za ňu dal. Ergonómia, spôsob spracovania, funkcie, gestá, možnosť ovládať viac zariadení súčasne (aj kopírovať text), možnosť spárovania s 3 zariadeniami cez BT. Používam aj klávesnicu Logitech MX Keys a môžem povedať len to čo k myši. Luxus. Podsvietenie sa zapína v momente ako sa približujú ruky. Tvarovanie tlačidiel človeka jednoducho núti písať. Samotná klávesnica je kus kvalitného a ťažkého HW (telo je kovové).

    Kávovar – zásadne neodporúčam kupovať lacný automat. Možno urobí dobré espresso, ale nikdy nie výborné. Dôvodom je spôsob ohrevu. Na nápoj espresso je stanovený štandard. Na lacných strojoch sa tento štandard v podstate nedá dosiahnuť. Počas extrakcie musí byť zachované mimo iného aj konštantná teplota (92 až 96 stupňov) a tlak (9 barov). Lacné stroje s termoblokom to nezvládajú, drahšie stroje majú bojler. Ja mám domáci taliansky pákový kávovar, ktorý stál cca 400 eur. Absolútne cenu neľutujem. BTW, oprava lacných kávovarov častokrát stojí viac ako polovicu ich hodnoty. Predtým som mal pákový cca 80 eurový delonghi. Kvalita espressa pri použití rovnakej kávy a rovnakej hrúbky mletia bola takmer priepastná. Lacné kávovary si pomáhajú svoje nedostatky zakryť aj tým, že sitko má napeňovací ventil, ktorého účelom je vytvorenie krémy (nie peny, aj keď to často krát vyzerá ako pena). Dobrý stroj to urobí aj s otvoreným sitkom bez prídavného príslušenstva.
    https://www.kafeking.cz/termoblok-vs-bojler/
    Kúpa tej permanentnej kapsule, čo spomínal Ura je už riadny úlet. NIkdy to nenahradí jednorázovú kapsulu (nepoznám nikoho, kto by povedal, že káva z toho je tak dobrá ako z jednorazovej kapsule) a kúpou takéhoto niečoho vzniká v podstate lacný pákový stroj, o ktorom platí to, čo som písal vyššie. Kapsulové stroje dokážu z jednorázových kapsúl urobiť aspoň slušnú a chutnú kávu. Pri robení espressa do väčšieho hrnčeka je potrebné použiť sitko na dve espressá. Ak sa použije sitko na jedno espresso, tak väčší objem sa dosiahne len dlhším časom extrakcie, pričom extrakcia by nemala presahovať 30 sekúnd, lebo potom sa zo zrna do nápoja dostávajú zložky, ktoré znižujú chuť kávy a je to v podstate potom bordel, ktorý sa v naších končinách volá veľké presso. . Riešením je preto použitie sitka na dve dávky, čo je nápoj doppio a pri rovnakom čase extrakcie potrebnej na jedno espresso, vytečú dve espressá do jednej šálky alebo príprava nápoja, ktoré sa volá lungo, kedy do väčšej šálky sa urobí normálne espresso a šálka sa zaleje horúcou vodou. Obe nápoje sú skvelé rovnako ako klasické espresso. S obsahom kofeinu netreba mať obavy, nakoľko espresso nápoje ho nemajú veľa a to vďaka extrakcii neprevyšujúcej 30 sekúnd. Taký náš tuzemský turek, ktorý sa luhuje niekoľko minút, je z hľadiska kofeinu iné kafe (rovnako ako aj tradičný turecký turek, ktorý sa varí v džezve).

    Google nest mini – super zariadenie pre toho, kto vie čo to zariadenie dokáže. Ja ho mám na nočnom stolíku a používam ho ako budík, prehrávač podcastov, občas Youtube alebo Netflix, prehrávač hudby, pripomienkovač a zdroj odpovedí na niektoré otázky a preklady slov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *