54. zWinNaBigSur

Prebrali sme skúsenosti z MacOs na novom mac mini M1. Je to raketa, ale samozrejme nie je všetko bezchybné. M1 je prvá generácia a. svoje muchy má. Oplatí sa ísť do toho už teraz?

Na stiahnutie: >>Majak54.mp3<<

Ura má nové home office combo.

32″ 4K monitor Philips

Hlavne kvalitný monitor je nevyhnutným predpokladom pre dlhodobú prácu na PC. Čumíme naň v kuse. Aj keď sa vám zdá, že monitor ktorý máte už 8 rokov je super kvalitný je dobré pozrieť sa na to čo je dnes k dispozícii. Keď má monitor navyše aj integrovaný HUB je to nevyhnutná fičúra pre majiteľov M1, kde je tých portov poskromne.

Mac MIni M1

Pozitívne vlastnosti nájdete všade na webe, áno je to SILENT, je to COLD a je to RAKÉTA to je fakt. Toto rozpisovať nebudeme. Sú tu ale aj nedostatky hardvérové aj softvérové. Nič kritické oproti tomu aké to je ultra delo to nie je ale predsa hovoríme o drahej hračke.

  1. Nastavenia ovládania airpods sa zresetujú samé od seba (neviem či je to chyba M1 ,alebo BigSur)
  2. Občas BT modul laguje na slúchadlách, prejavuje sa to veľmi krátkym výpadkom
  3. Pri zapnutí transparentnosti sa maximalizované okná prefarbujú na fialovo (len natívne apky. ) Po vypnutí to je v poho.
  4. Reštart v sleep mode. Uspíte ho a vrátite sa k uvítacej obrazovke.
  5. Mac prenáša niektoré problémy na užívateľa. Typickým príkladom, je že nechce platiť licenčné poplatky Microsoftu za NTFS, to znamená že ak chcete zapisovať dáta na kolegov USB kľúč musíte si zaplatiť aplikáciu. Takto to tam je zo všetkým. Pre plnohodnotné užívanie musíte zaplatiť v takomto drahom nástroji ešte za doladenie.
  6. Na macOS windovsovú cestu (napr. na serveri) neotvoríte a čo je divné tak ani v natívnom email kliente nevložíte takýto link s touto cestou do správy. (je jasné že mac os by to neotvoril ale mail je predsa univerzálna platforma, aspoň link by sa tam mal dať skopírovať keď nekomu posielate cestu k súboru a dotyčný má napr win alebo linux ach jaj)

Win vs MacOS

Tak o tomto sa dá písať hodiny. Unudí vás URA16 opisom práce. Podtrženo a sečteno je to iný svet a ten každému vyhovovať nemôže. Okresané ak niečo nejde nenastavíte zhola nič. O voľnosti ohýbania systému v Linuxe poprípade aj Windovse si nechajte zdať. Hlavne keď riešite nejaký problém.

Na druhej strane to väčšina sveta ani nepožaduje. Ľudia chcú väčšinou jednoduché riešenia a Mac toto ponúka. Proste spustíte a pracujete. Ítéčkár Ura je spokojný.

Ešte spomeňme timemachine, či je zálohovanie, ktoré je top. Otvoríte priečinok a môžete ho prezerať v čase. Takto sa dá vytiahnuť veľmi rýchlo, čo tam kedysi bolo. Super

Osobitne je výborné aj diktovanie po slovensky.

Samozrejme super je prepojenie vrámci portfólia jablčných produktov a aj asistent Siri.

Bacha ba Kauri

Bacha na kryptomenu Kauri čo je vlastne predaj teplej vody…vlastne ani jej hodnotu nemá.

2 komentáre na “54. zWinNaBigSur

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *